• Gravel Car Park

    PP40 Plastic Porous Paver Gravel Car Park

    Gravel car park using permeable plastic pavers to retain gravel and provide the required ground stabilisation, drainage and gravel retention

    PP40 filled gravel plastic paving grids
Porous Plastic Paver for GravelMake an
Enquiry
Buy
Now

Gravel Car Park

Project:   Deans Garden Centre, Stockton, York.

Contractor:
    P&T Contracts

Application:
  Overflow / Peak use car park

Product:
  PP40 Porous Plastic Gravel Paver

Car Parking Issue

Deans Garden Centre is a busy growing garden centre attracting business all year round especially over the Christmas period.  There was an existing grassed area that could be used over the summer months for car parking but due to bad drainage and winter conditions could not be used for parking in the colder times if the year as the grass would turn into mud and become rutted. So a solution was sought that would allow car parking throughout the year, was self-draining and would meet latest SUDS regulations in relation to not adding to potential run-off water at times of heavy rainfall.

The Permeable Solution

PP40 Porous Paver with a gravel fill was chosen to meet the requirements on site. A porous angular stone sub-base was laid to support the PP40 and mixed size sharp and angular limestone gravel used for the bedding and fill of the PP40 plastic pavers. The designed construction profile was based on the guidelines freely available on the Suregreen Website. The overflow car parking area confined using concrete kerbs. 

Benefits of using PP40 plastic porous pavers

Deans Garden Centre now have available a car park that can be used throughout the year in all but the most severe weather conditions at peak times. The PP40 plastic porous pavers installed with gravel finish, has allowed the garden centre to handle extra intense periods of trafficking by cars and to be used safely by pedestrians.  The new overflow gravel car is completely self-draining conforming to the latest Sustainable Urban Drainage requirements (SUDS). Also overall costs were reduced because of no extra outlays for additional overflow drainage was needed.  Also the car park was designed to keep maintenance costs to a minimum and was in keeping with the surrounds.